Mures Info
Mures InfoPublicitateFeedbackGuesbookContact
MuresInfo

Despre judeţ - Reghin

 

Reghin

 

MuresInfo
MuresInfo
MuresInfo
Luduş  
Reghin  
Târnăveni  
Sovata  
Iernut  
Turism  
Geografia  
Puncte de interes  
Sighişoara  
Târgu-Mureş  
Despre judeţ  
Comune  
Personalităţi  

Cautare


Vă recomandăm
» Model CV, scrisoare intentie model
» Locuri de munca


Data intemeierii Reghinului nu este cunoscută. În orice caz, locul este mai vechi decât prima pomenire din 1228, si trebuie pus în legătură cu extinderea granitei de prisăci a cuceririi maghiare. Gustav Rösler, istoric si fiu al Reghinului-Săsesc, era de părere că locul ar fi fost întemeiat în timpul lui Ludovic cel Sfânt (1O77-1O95) când granita de prisăci din nordul Transilvaniei a fost stabilită pe înăltimi si pe Mures.

Într-un loc favorabil din punct de vedere strategic, cu largă vedere în susul si în josul râului, vis-á-vis de confluienta Gurghiului cu Muresul, prima asezare s-a închegat aici, în nou construitul sistem de apărare. Prima asezare a fost pe această terasă. De aici s-a extins mai târziu târgul în decursul timpului mai ales spre sud, apoi în sus spre pădurea rotundă si în jos pe malul Muresului, unde necesarele mori îsi aveau locul lor de functionare.

Mai târziu, asezarea si-a pierdut caracterul de apărare, si putu să-si lărgească strâmtele granite de până atunci ale micului spatiu de asezare, si să se extindă

Un al doilea eveniment hotărâtor în viata tinerei asezări a fost dăruirea pământului regal de pe valea de sus a Muresului celor două familii nobiliare unguresti Tomaj si Kacsik. La 1228 regele Andrei al II-lea (12O5-1235) dăruieste magistrului Dionysie din familia Tomaj, salvatorul de la 1213 al fiului său, "possesio nomine Sceplok", document în care este pomenit pentru prima dată numele localitătii (Regun)descrierea posesiunii.

Localitatea este distrusă în urma marii invazii mongole din 1241. O nouă invazie a tătarilor, aliati cu cumanii, are loc la 1285, pătrunzând în Ungaria. Ei sunt semnalati si în zona Reghinului; acest lucru îl demonstrează toponimia, căci înăltimea de pe dealul Pisicii se numeste de-atunci în dialect "Tutterhirnche". Pentru populatia germană a asezării, la 133O se construieste biserica ce este dedicată Fecioarei Maria, asa cum aflăm din inscriptia aflată în cor (cea mai veche inscriptie în limba latină dintr-o biserică din Transilvania).

La 23 octombrie 1361 voievodul Dionisie al Transilvaniei confirmă dreptul clujenilor de a face comert cu Bistrita, Teaca, Reghin si Târgu-Mures. Prin aceasta se demonstrează că la Reghin exista la acea dată o populatie care se îndeletnicea cu comertul si mestesugurile. Între 1382-1387, Ladislau de Lasoncz încearcă în zadar la Roma obtinerea dreptului de a înfiinta la Reghin o mânăstire augustiniană.

În anul 1494 sunt reînnoite vechile privilegii ale orasului Reghin, cu consimtământul domnilor si patronilor orasului. Din timpurile împăratului si regelui Sigismund, mai exact din 14O5, cetătenii se bucurau de dreptul să aresteze răufăcătorii în teritoriul si districtul său, să-i urmărească, să-i amendeze, să-i tortureze si să-i trimită la moarte. Împăratul Ferdinand I le dă cetătenilor Reghinului privilegiul să se bucure de dreptul de vânzare si de cumpărare după casele lor, colonii au dreptul la liberă strămutare.

De-a lungul timpului, localitatea a fost arsă de numeroase incendii. La Reghin s-a tinut o Dietă, începând cu 24 decembrie 166O, în urma căreia, la 1 ianuarie 1661, Ioan Kemeny este ales Principe al Transilvaniei. Când, la 179O au fost ridicate si pentru Transilvania decretele josefinice, s-au repetat atacurile asupra drepturilor si libertătilor de curând stabilite prin hotărâri guberniale. Guvernul a stabilit prin ordonanta din 12 martie 1762, ca Reghinul-Sasesc, in privinta jurisdictiei avea sa ramană independent fata de comitat; ca urmare a acestei ordonante, trebuia ca toate chestiunile de drept să fie judecate si hotarate de Magistratul de aici. Apelurile erau duse la Bistrita, si de-acolo mai departe, catre "Universitatea" Saseasca din Sibiu. Pană la 1796, Reghinul a fost subordonat nemijlocit Guberniumului; dupa aceasta, pana la 1848, inca numai în cazurile de apeluri.

Pentru românii din localitate, s-a construit la 1811 biserica greco-catolică, până atunci credinciosii tinându-si slujbele într-o casă de pe actuala stradă "Nicolae Bălcescu". Pământul bisericii a fost cumpărat la 181O cu ajutorul familiilor George Bardosi, Ioan Muntean, George si Ioan Marinovici, iar clădirea a fost construită cu ajutorul unor familii de macedoromâni, în 1811. Unul din cele mai triste momente din trecutul Reghinului a fost cel al Revolutiei de la 1848, când, pe 2 noiembrie, orasul este ars in întregime de trupele secuiesti. Pierderile materiale au fost imense. De asemenea, a ars primăria cu tot cu arhiva existentă în ea. Locuitorii au fugit înspre Batos, luând cu ei bunurile cele mai de pret. Cu decretul din 31 august 1849, Reghinul împreună cu localitătile săsesti din jur a fost încorporat Sachsenlandului, devenind capitală raională. Jurisdictia a fost atribuită cercului filial bistritean.

La 1O martie 1863, sărbătoare în Reghin: după alte tentative mai vechi si nereusite (1817, 1848, 1861), el este ridicat la rangul de oras liber imperial; are loc nunta de aur a orasului, ("Die Reener Hochzeit"), când români, maghiari si germani, adunati în centrul orasului si îmbrăcati în haine de sărbătoare, salută evenimentul.

În 1866 se finalizează construirea sinagogii evreilor din Reghin, situată la coltul actualelor străzi Sării si Şcolii. Românii din oras îsi întemeiază prima lor bancă, la 1889: banca "Muresana", condusă de Patriciu Barbu, după ce în 1874 ei si-au întemeiat o filială a Astrei, condusă de Ioan Pop Maior. Atât ASTRA, cât si "Muresana", au contribuit la ridicarea culturală si economică a românilor din împrejurimi.

La 1895, apare primul ziar din Reghin; "Sächsisch-Regener Wochenblatt", care va apare fără întrerupere până la 1926. Îi urmează altele, în limba maghiară si mai târziu în limba română. Reghinul a fost unul dintre orasele care au fost electrificate încă înainte de Unire.

La 191O a fost construită prima uzină electrică. În 1914 a izbugnit primul război mondial, si multi tineri ai orasului au pierit pe fronturile din est si din vest. În 1918 Transilvania s-a unit cu România, deschizându-se noi perspective pentru locuitorii orasului Reghin. În 1928 se înfiintează la Reghin prima echipă de handbal feminin din România.

_

Termeni de utilizare | |Despre MuresInfo | Parteneri MuresInfo | MuresInfo

Realizare & Copyright © 2002 - 2021 Mediafamily & MuresInfo
Anunturi online
Vizitorii au cautat pe pagina:
flash-onlinero, inchiriei garsioniere targu mures langa spital, tpwwwgooglecomurlsat, tpswwwgooglero, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila cu intarsie miraj, vanzare mobila cu intarsie miraj, cachevpppryi5e9ojterapielasermuresinforoflashflashphpnumber_id338category_id9cmdshow_cctirgu_mures vanzare mobila cu intarsie camera de zi miraj, tpwwwgooglecomsearch, tpwwwgooglecomsearch, flash online anunturi, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila camera de zi miraj, vanzare mobila camera de zi miraj -hotel -cazare, cv european format wordpad, tpwgooglewmuresinforoguestbookguestbookphpeintragen1personalitatiguestbookphp, suciu daniel mures remat, chirie mures flash, horoscop romanesc, chirii mures flash, tpswwwgooglecom, cv model, model cv europass completat in romana, cum se prepara apa de parfum, tpwwwgooglecomsearch, flash publicitate, radio son reghin anunturi mica publicitate

Curriculum Vitae, Model CV, Model scrisoare de intentie, Model CV European