În contextul în care costurile la întreținere devin din ce în ce mai mari, în cateva județe din România au fost inițiate proiecte care vizează reînnoirea sistemelor de încălzire. Prin intermediul acestor proiecte se urmăresc scăderea costurilor la întreținere și reducerea pierderilor de apă și energie până la sfârșitul anului.
Creșterea acestori costuri, mai ales în condițiile scăderii veniturilor și a creșterii generale a prețurilor, poate avea efecte dure asupra consumatorilor. Pentru multi vor crește restanțele la plata pentru servicii și un număr din ce în ce mai mare va solicita sistarea serviciului din cauza imposibilității de plată. Această situație va avea repercusiuni și asupra operatorilor, înrăutățindu-le și mai mult eficiența funcționării, încasările și, în final, situația economico-finaciară.
Astfel, sistemele centralizate retehnologizate, în condițiile existenței unui cadru legislativ și de reglementare corect, ar putea fi superioare sistemelor individuale din mari multe puncte de vedere. În primul rând, este eliminată dependența față de un singur combustibil. În al doilea rând, este redus impactul asupra mediului prin eliminarea emisiilor poluante dispersate în zonele rezidențiale și conectarea acestora la o sursă centralizată. Nu în ultimul rând, sunt folosite scheme de sprijin reglementate prin legislație la nivel național, adaptată legislației europene pentru producerea de energie în cogenerare eficientă și pentru producerea de energie pe bază de resurse regenerabile.
Una dintre companiile dispuse să investeasca în modernizarea sistemelor de termoficare centralizate este compania RFV (Regionalis Fejlesztesi Vallalat), singura societate listata la bursa din Budapesta, care s-a specializat pe regiunea Europei Centrale și de Est și este o companie expertă în modernizarea sistemelor de termoficare care vizează consumatorul casnic. RFV este prezentă în România din anul 2009 și a realizat cu succes reconstrucția sistemului de termoficare pentru orașul Gheorgheni. |