Mures Info
Mures InfoPublicitateFeedbackGuesbookContact
MuresInfo

Servicii de urgenta - Protectia consumatorilor SECURITATEA ALIMENTARĂ OBIECTIV PRIORITAR PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR

 

SECURITATEA ALIMENTARĂ OBIECTIV PRIORITAR PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR

 

MuresInfo
MuresInfo
MuresInfo
Protectia consumatorilor  
Salvare  
SMURD  
Pompieri  
Politia  

Cautare


Vă recomandăm
» Model CV, scrisoare intentie model
» Locuri de munca


În condiţiile în care industria alimentară a devenit un proces din ce în ce mai complex, consumatorii trebuie să beneficieze, atât din producţia internă cât şi din import, de o gamă largă de produse alimentare care să fie sigure şi de bună calitate.

De aceea sfătuim consumatorii:

  1. Informaţi-vă, înainte de a cumpăra un produs. Citiţi cu atenţie elementele obligatorii înscrise pe etichete, respectiv: denumirea sub care se vinde produsul, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului, cantitatea netă, lista ingredientelor, termenul de valabilitate, condiţiile de depozitare.
  2. În ceea ce priveşte produsele alimentare proaspete care prin natura lor prezintă un grad ridicat de perisabilitate din punct de vedere microbiologic, termenul de valabilitate se scrie astfel "expiră la data ....... " cu menţionarea zilei şi a lunii; după această dată, produsul nu mai poate fi consumat, poate prezenta un posibil pericol pentru consumator şi trebuie retras de la vânzare.
  3. Nu vă lăsaţi influenţaţi de reclamă şi de ambalaj, deoarece reclama poate fi adevărată, dar şi înşelătoare, iar un ambalaj mai atrăgător sau mai voluminos, nu conţine un produs mai bun sau în cantitate mai mare.
  4. Nu cumpăraţi produse alimentare perisabile (carne, peşte, unt, lapte, etc.) expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare: riscaţi să achiziţionaţi produse alterate!
  5. Nu cumpăraţi carne de la oricine şi de oriunde. Riscaţi, prin consum îmbolnăviri grave. Nu uitaţi: carnea vândută în locuri special amenajate (măcelărie, magazine alimentare, tarabe speciale din pieţe) este sub control sanitar-veterinar.
  6. Verificaţi senzorial (culoare, miros, aspect, etc.) calitatea produselor alimentare pe care intenţionaţi să le cumpăraţi.
  7. Alegeţi agentul economic de la care veţi cumpăra bazându-vă pe informaţiile referitoare la calitatea acestora şi la modul de desfacere practicat de comerciant.
  8. Cumpăraţi de la chioşcuri sau puncte de desfacere stradală numai produse alimentare preambalate. Pentru siguranţa dumneavostră este de preferat să vă faceţi cumpărăturile în magazine care îndeplinesc condiţiile cerute de un comerţ civilizat.
  9. Verificaţi integritatea ambalajelor produselor alimentare: acestea reprezintă garanţia unei bune conservări a produselor.
  10. Dacă vânzătorul are mâinile murdare, este gripat, tuşeşte, are răni la mâini, furuncule, nu are echipament pentru protecţia alimetelor: nu cumpăraţi produsele alimentare.
  11. Imediat după achiziţionare, depozitaţi produsele alimentare proaspete în frigider sau congelator, după caz, până în momentul consumului. O întrerupere, chiar limitată în timp, a continuităţii menţinerii produselor proaspete la rece, constituie unul din factorii de risc ai alterării acestora.
  12. Verificaţi buna funcţionare a agregatelor dumeavoastră frigorifice şi păstraţi produsele conform indicaţiilor înscrise pe ambalaj de producător.
  13. Un produs alimetar prelucrat prin congelare, care a fost supus decongelării, trebuie preparat imediat; nu congelaţi un produs alimentar care a fost decongelat.
  14. Nu consumaţi bere cu aspect opalescent sau care prezintă depuneri pe fundul sticlei acestea reprezintă dovezile unui început de alterare.
  15. Nu consumaţi vinul tulbure, cu impurităţi în conţinut, cu depunere sau scurgeri de lichid. Nu cumpăraţi vinurile comercializate în locuri neautorizate, pieţe, târguri, vânzători ambulanţi pe marginea şoselelor, vinuri vrac ambalate în ambalaje de folosinţă unică, întrucât este posibil să cumpăraţi vinuri falsificate. Verificaţi eticheta de pe ambalajul de de desfacere care trebuie să cuprindă: categoria de calitate a vinului; indicaţia geografică recunoscută pentru vinurile de calitate superioară - V S, respectiv denumirea de origine recunoscută pentru vinurile cu denumire de origine; denumirea soiului sau a soiurilor pentru vinurile cu denumire de origine; tipul vinului (sec, demisec, demidulce, dulce); tăria alcoolică; volumul nominal; denumirea şi adresa unităţii care a executat îmbutelierea; data ambalării sau numărul lotului. În cazul vinurilor cu denumire de origine este obligatorie ambalarea în butelii de sticlă închise cu dopuri de plută sau prin închidere filetată asigurată. Verificaţi, dacă pe etichetă este inscripţionat "Vin cu aromă de ...", nu cumpăraţi, este un vin falsificat.
  16. În perioada de vară nu cumpăraţi ouă decât din unităţi care asigură condiţii de temperatură necesare menţinerii în bună stare a acestora. Nu cumpăraţi ouă murdare, fisurate sau sparte! Acestea pot prezenta un posibil risc de îmbolnăvire.
  17. Nu păstraţi pâinea în pungi de material plastic ci în săculeţe sau prosoape de pânză; dacă la ruperea pâinii apar fire mucilaginoase sau miezul are în centru o zonă mai închisă la culoare, umedă şi sfărâmicioasă, cu miros dezagreabil, înseamnă că este contaminată cu Bacillus Mezentericus şi este improprie consumului uman. Nu uitaţi pâinea şi produsele de panificaţie necoapte, mucegăite, cariate, fermentate, amare, atinse de boli parazitare sau care la masticaţie prezintă scrâşnituri datorită impurităţilor minerale sunt improprii consumului uman.
  18. Pentru consumatorii de ciuperci recoltate din flora spontană atragem atenţia că nu toate persoanele sunt bune cunoscătoare ale speciilor comestibile.
    Având în vedere gradul de peericulozitate pe care-l reprezintă consumarea "Ciupercilor de cultură" însoţite de documente care atestă calitatea şi comestibiliatea lor.
  19. Nu ezitaţi să semnalaţi la producător sau ambalator sau importator orice problemă în cazul în care constataţi că un produs nu corespunde cerinţelor dumneavoastră, în vederea luării măsurilor de îmbunătăţire a calităţii.
  20. Renunţaţi la atitudinea de pasivitate care permite perpetuarea unor aspecte negative şi implicaţi-vă în toate situaţiile când vă simţiţi încălcate drepturile!

Inapoi

_

Termeni de utilizare | |Despre MuresInfo | Parteneri MuresInfo | MuresInfo

Realizare & Copyright © 2002 - 2021 Mediafamily & MuresInfo
Anunturi online
Vizitorii au cautat pe pagina:
flash-onlinero, inchiriei garsioniere targu mures langa spital, tpwwwgooglecomurlsat, tpswwwgooglero, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila cu intarsie miraj, vanzare mobila cu intarsie miraj, cachevpppryi5e9ojterapielasermuresinforoflashflashphpnumber_id338category_id9cmdshow_cctirgu_mures vanzare mobila cu intarsie camera de zi miraj, tpwwwgooglecomsearch, tpwwwgooglecomsearch, flash online anunturi, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila camera de zi miraj, vanzare mobila camera de zi miraj -hotel -cazare, cv european format wordpad, tpwgooglewmuresinforoguestbookguestbookphpeintragen1personalitatiguestbookphp, suciu daniel mures remat, chirie mures flash, horoscop romanesc, chirii mures flash, tpswwwgooglecom, cv model, model cv europass completat in romana, cum se prepara apa de parfum, tpwwwgooglecomsearch, flash publicitate, radio son reghin anunturi mica publicitate

Curriculum Vitae, Model CV, Model scrisoare de intentie, Model CV European