Mures Info
Mures InfoPublicitateFeedbackGuesbookContact
MuresInfo

Ştirile zilei

 

Ştirile zilei

 

MuresInfo
MuresInfo
MuresInfo
Ştirile zilei  
Horoscop  
Imaginea zilei  
Sărbătoriţii zilei  
Link-ul zilei  
Azi in istorie  
Motto - ul zilei  

Cautare


Vă recomandăm
» Model CV, scrisoare intentie model
» Locuri de munca


09.10.2008

Haller Istvan a renunţat la greva foamei

Haller Istvan, care este membru al Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării , a intrat în urmă cu o săptămână în greva foamei.
El a anunţat joi că a renunţat la această formă de protest , considerând că ambele cereri legate de situaţia rromilor din Plăieşii de Jos şi de programul Hădăreni i-au fost soluţionate.
Haller spune că Guvernul a aprobat joi un program educaţional pentru prevenirea şi combaterea discriminării rromilor din Plăieşii de Jos, judeţul Harghita iar joi a primit o scrisoare de la Guvern în care este asigurat că banii pentru Hădăreni, judeţul Mureş, nu vor fi returnaţi la sfârşitul anului dacă nu vor fi folosiţi integral, ci se vor reporta.
Sursa:Mediafax
09.10.2008

Sute de funcţionari publici, în grevă de avertisment

Sute de funcţionari publici harghiteni s-au aflat în joi dimineaţa în grevă de avertisment, solicitând creşteri salariale.
La mişcarea de protest au participat 500 de funcţionari publici angajaţi la administraţiile finanţelor publice din tot judeţul Harghita, care nu au lucrat între orele 8-10. Preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici din finanţele harghitene, Ferencz Katalin, a declarat că greva de avertisment vizează o creştere salarială de 50 la sută, astfel încât să existe o echitate socială la nivelul sistemului bugetar.
În Mureş, aproximativ 700 de sindicalişti din totalul de 1.200 din administraţia publică au intrat joi, timp de 2 ore, în grevă de avertisment.
Între orele 8 şi 10 funcţionarii publici au încetat programul de lucru .
Ceilalţi funcţionari au asigurat permanenţa cerută de lege, de 30 la sută.
În Sibiu, aproximativ 400 de angajaţi ai Primăriei Sibiu şi ai CJ au intrat în grevă, adunându-se în săli de şedinţe, fără a desfăşura activităţile curente.
La Braşov, peste 300 de angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii, Direcţiei de Muncă şi Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Braşov au întrerupt lucrul, între orele 8.30 şi 10.30, cerând Guvernului să mărească salariile cu 50 la sută, la fel cum a fost făcută promisiunea în cazul profesorilor.
În judeţul Covasna, 850 de funcţionari publici din primăriile a 15 comune covăsnene şi ale municipiului Sfântu Gheorghe şi oraşelor Baraolt, Covasna şi Întorsura Buzăului, precum şi din Consiliul Judeţean au intrat în grevă de avertisment de două ore.
Ioana Dima, Roxana Mihaly, Mediafax
09.10.2008

Centrul de Chirurgie Pediatrică din Tîrgu-Mureş, din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, este singurul din ţară dedicat copiilor, fără limită de vârstă şi patologie!

Acest centru este o mândrie pentru Tîrgu-Mureş, dar şi un pericol, spune specialistul în pediatrie, prof. dr. Rodica Togănel.
Echipa de medici de la Centrul de Chirurgie Pediatrică Târgu-Mureş a primit sprijinul unei companii multinaţionale, care a oferit suma de 550.000 de dolari.
Aceşti bani au fost strânşi în cadrul campaniei „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”, desfăşurată în perioada iulie-septembrie 2008.
Din aceşti bani s-a cumpărat aparatură de specialitate şi a fost dat în folosinţă al doilea bloc operator.
Cu această investiţie, centrul de la Tîrgu-Mureş va reuşi să salveze în acest an peste 300 de vieţi, adică mai mult decât media europeană.
Deocamdată, în România, numărul specialiştilor în chirurgie pediatrică este foarte mic, afirmă Prof. dr. Rodica Togănel, care precizează că nu există posibilitatea unei supraspecializări medicale şi de aceea, de cele mai multe ori, medicii tineri sunt nevoiţi să plece, pe propria cheltuială, în străinătate, la studii.
Rodica Toganel susţine că s-au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru înfiinţarea unui program educaţional pentru centrele unde există interes pentru cardiologia pediatrică.
Mediducl Rodica Togănel consideră că, dacă ar exista specialişti, şi la Bucureşti, Timişoara sau Cluj ar putea exista centre specializate şi, implicit, mai multe vieţi de copii ar fi salvate.
Adela Moldovan
09.10.2008

Cel de-al treilea simpozion de cardiologie pediatrică a debutat joi la Tîrgu-Mureş, singurul oraş din România unde există o clinică de cardiologie pediatrică !

Evenimentul, ce are loc până duminică, este singura ocazie pentru cadrele medicale interesate sau care lucrează în domeniul cardiologiei pediatrice de a se întâlni pentru instruire.
Simpozionul din acest an are deocamdată 120 de persoane înscrise, dar se aşteaptă ca până duminică numărul medicilor interesaţi să crească la 150.
A 3-a ediţie a seminariului reuneşte specialişti din ţară şi străinătate.
Miercuri au avut loc cursuri de ecocardiografie fetală iar joi prezentări şi dezbateri pe tema “Malformaţii cardiace congenitale, noi abordări, diagnostice şi terapeutice”.
Din păcate, spune prof. dr. Rodica Togănel, în România nu există un registru de malformaţii congenitale.
De aceea, medicii au iniţiat o bază de date în 6 judeţe: Mureş, Harghita, Covasna, Alba, Sibiu şi Braşov, din care reiese că incidenţa acestei malformaţii este de 8 la mie.
Rodica Togănel a subliniat şi importanţa cunoaşterii patologiei, deoarece, dacă ştim care sunt bolile frecvente ale unei populaţii, cadrele medicale pot fi îndrumate spre acele specalizări.
Adela Moldovan
09.10.2008

Lipsa specialiştilor şi diagnosticarea superficială fac ca sute de copii să moară, anual în România, din cauza cancerului de oase!

Aceasta este una din temele discutate joi la Tg-Mureş în cadrul celei de a cincea ediţii a congresului naţional al Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică. Acesta se desfăşoară de joi şi până duminică inclusiv, pentru al doilea an consecutiv la Tg-Mureş.
Congresul, reuneşte peste 80 de specialişti din toată ţara care au venit la acest congres cu scopul de a discuta toate aspectele privind „tumorile osoase ale copilului”.
În ţara noastră, se descoperă, în fiecare an, câteva zeci şi chiar sute de cazuri noi de cancer de oase la copii unii având doar câţiva anişori iar alţii fiind cu vârste cuprinse între 10 şi 20 de ani.
Din păcate, la copii această afecţiune este de cele mai multe ori descoperită tardiv, din cauza mai multor lipsuri şi anume a aparaturii specifice de diagnosticare, a specialiştilor dar şi din cauza consultaţiilor medicale superficiale.
Prin urmare, sunt înregistrate foarte puţine cazuri de vindecare spune medicul ortoped Mihai Jianu, preşedintele Societăţii Române de Ortopedie .
Pe lângă problemele tumorilor osoase la copii, la congresul de ortopedie de la Tg-Mureş este discutată şi problema scoliozei, o afecţiune a coloanei vertebrale.
În România sunt peste 13.000 de copii bolnavi de scolioză, prin umare suntem ţara cu cei mai mulţi bolnavi de acest tip din Europa, susţine dr. Mihai Jianu care acuză pentru acest fapt tot diagnosticarea târzie sau incorectă a bolii dar şi prejudecăţile medicilor care consideră drept cauză, poziţia incorectă în bancă sau ghiozdanul prea greu.
Scolioza are trei feluri de tratament, în funcţie de gradul de gravitate al bolii, şi anume kinetoterapie, purtarea corsetului şi operaţia
Cristina Bulbescu

09.10.2008

Spitalul Judeţean Braşov a primit joi un angiograf, după cinci ani de aşteptări.

Angiograful, în valoare de 2,7 milioane lei, va fi folosit de Secţia de Cardiologie Intervenţională a Spitalului Judeţean Braşov
Aparatul va fi pus în funcţiune abia peste două luni, după ce medicii braşoveni vor fi instruiţi de către specialişti de la Târgu Mureş.
Până acum pacienţii cu probleme speciale cardiace erau trimişi la spitalele din Cluj sau Târgu Mureş.
Sursa :Mediafax
09.10.2008

Un ghişeu unic la care se pot depune documentele necesare pentru obţinerea unor avize a fost deschis, joi, la Făgăraş.

Prefectul judeţului Braşov, Emil Niţă, şi subprefectul Adriana Donţu au anunţat, joi, deschiderea unui ghişeu unic al Prefecturii la sediul Primăriei municipiului Făgăraş.
Acest ghişeu va prelua, o dată pe săptămână, documentele depuse spre avizare la serviciile deconcentrate din subordinea Prefecturii de către persoanele fizice sau juridice din zonă. Prin înfiinţarea acestui ghişeu, cetăţenii nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze la Braşov, la sediul Prefecturii, pentru a depune documentaţiile.
Ghişeul va fi deschis în fiecare joi, între orele 10.00 şi 16.00, iar documentele depuse de solicitanţii de avize vor fi preluate de reprezentanţii serviciilor deconcentrate.
Potrivit subprefectului Adriana Donţu, care coordonează activitatea serviciilor deconcentrate, într-o primă fază şi-au dat acordul să trimită reprezentanţi la ghişeul de la Făgăraş Autoritatea de Sănătate Publică, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Direcţia Sanitar Veterinară şi de Sănătate a Alimentelor.
Sursa:Mediafax
09.10.2008

Aproximativ 40 de mii de pachete de ţigări au fost confiscate zilele acestea de poliţiştii din Reghin şi Tg.Mureş !

În urma unei acţiuni desfăşurate de poliţişti pe raza municipiului Reghin a fost oprit în trafic un autoturism la volanul căruia se afla o persoană în vârstă de 59 de ani, domiciliată în Caransebeş.
La verificarea mărfurilor transportate de acesta au fost identificate mai multe baxuri de ţigarete netimbrate.
Tot în această săptămână, ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Financiare, au confiscat peste 26 de mii de pachete de ţigări de la un punct de lucru din Tîrgu-Mureş care nu poseda autorizaţie de funcţionare.
Roxana Mihaly
09.10.2008

Hoţi de lemne, prinşi în flagrant

Mai mulţi harghiteni sunt cercetaţi de poliţie după ce au fost prinşi în flagrant când tăiau ilegal o cantitate însemnată de lemne, dintr-o pădure aflată în zona Topliţa. Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat că în cadrul unei acţiuni ample de verificare, oamenii legii au descoperit într-o pădure şase bărbaţi care tăiau ilegali arbori, ei fiind filmaţi şi fotografiaţi. Aceştia foloseau fierăstraie mecanice, topoare şi scule specifice, precum şi două tractoare. La faţa locului s-au găsit 27 metri cubi de material lemons, tăiaţi ilegal, dar s-au identificat şi 152 de cioate nemarcate.
Cercetările au arătat faptul că muncitorii au fost duşi la locul de exploatare de către fratele proprietarului pădurii, fără ca acesta să ştie. Ancheta este continuată de Parchetul de pe Lângă Judecătoria Topliţa.
Ioana Dima
09.10.2008

Institutele agricole de cercetare braşovene sunt în impas.

Institutele naţionale pentru cercetare şi dezvoltarea cartofului şi a sfeclei de zahăr şi a pajiştilor de la Braşov au primit, în urmă cu două săptămâni, o adresă de la Academia de Ştiinţe Agricole privind strămutarea activităţii în alte zone ale judeţului, pe motiv că ar afecta dezvoltarea urbană a municipiului.
Directorul general al Institutului naţional pentru cercetare şi dezvoltarea cartofului şi sfeclei de zahăr, Sorin Chiru, a declarat joi, pentru Agerpres, că, deocamdată, instituţia nu împiedică dezvoltarea municipiului Braşov.
El a adăugat că, din moment ce a primit certificat de urbanism de la Primăria Braşov pentru investiţii privind modulul de cercetare, înseamnă că institutul nu va fi strămutat.
Până la sfârşitul acestei luni situaţia se va clarifica\', a susţinut Chiru.
În schimb, conducerea Institutului naţional pentru cercetarea pajiştilor, aflat la o distanţă de 6 km de ieşirea din municipiul Braşov şi la 3 km de localitatea Cristian, susţine că activitatea institutului s-a redus în ultimii ani şi din cauza retrocedărilor.
România se află pe locul cinci în Europa din punct de vedere al suprafeţelor de pajişti.
Sursa:Agerpres
09.10.2008

“Zilele Deschise AIESEC ” ce s-au încheiat joi, au reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea studenţilor

Timp de trei zile, studenţii Universităţilor Petru Maior şi Sapienţia din Tg.Mureş au putut participa la trainingurile organizate pe diferite teme de AIESEC.
Desfăşurate la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Petru Maior, trainingurile au atras peste 50 de participanţi .
Aceştia au fost informaţi cum pot realiza un proiect, cum ar fi cel de licenţă, modul cum trebuie susţinut un examen oral , cunoaşterea elementelor comunicării sau controlul emoţiilor.
Roxana Mihaly
09.10.2008

Comemorarea evreilor deportaţi în lagărele naziste

Evreii din Harghita, deportaţi în lagărele naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost comemoraţi joi, în mai multe localităţi ale judeţului, cu ocazia Zilei Holocaustului. În sinagoga de la Gheorgheni s-au rostit rugăciuni în memoria celor aproape o mie de evrei care au fost luaţi cu forţa de lângă familiile lor. Dintre aceştia doar 92 s-au mai întors din lagărele naziste de la Auschwitz-Birkenau şi Dachau. În memoria lor, pentru prima dată în lume, în 1946, pe pereţii sinagogii din Gheorgheni au fost inscripţionate, în marmură, numele celor ucişi.
Şi la Miercurea Ciuc, autorităţile locale au organizat o ceremonie, în memoria celor 314 evrei deportaţi.
Ioana Dima

Alegeţi altă dată din arhivă:


_

Termeni de utilizare | |Despre MuresInfo | Parteneri MuresInfo | MuresInfo

Realizare & Copyright © 2002 - 2021 Mediafamily & MuresInfo
Anunturi online
Vizitorii au cautat pe pagina:
flash-onlinero, inchiriei garsioniere targu mures langa spital, tpwwwgooglecomurlsat, tpswwwgooglero, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila cu intarsie miraj, vanzare mobila cu intarsie miraj, cachevpppryi5e9ojterapielasermuresinforoflashflashphpnumber_id338category_id9cmdshow_cctirgu_mures vanzare mobila cu intarsie camera de zi miraj, tpwwwgooglecomsearch, tpwwwgooglecomsearch, flash online anunturi, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila camera de zi miraj, vanzare mobila camera de zi miraj -hotel -cazare, cv european format wordpad, tpwgooglewmuresinforoguestbookguestbookphpeintragen1personalitatiguestbookphp, suciu daniel mures remat, chirie mures flash, horoscop romanesc, chirii mures flash, tpswwwgooglecom, cv model, model cv europass completat in romana, cum se prepara apa de parfum, tpwwwgooglecomsearch, flash publicitate, radio son reghin anunturi mica publicitate

Curriculum Vitae, Model CV, Model scrisoare de intentie, Model CV European